
Cristina Rubio
Marina Roman
Ainhoa Rico
Mercè Soler
Ciències Socials 1
Meriam Boulahrouz
Facultat d'Educació i Psicologia
Universitat de Girona
Ajuda'ns a millorar, valora'ns
COMENTARIS

Els refugiats, un fenòmen global
Hola, Us adjuntem els comentaris corresponents a les activitats: Habilitats geogràfiques i ciutadania i valors!
ACTIVITAT HABILITATS GEOGRÀFIQUES
Globalment podem dir que l'activitat d’habilitats geogràfiques està ben estructurada i ideada per a motivar al públic al qual s'adreça, tant l’activitat pròpiament dita com pel que fa a la part visual.
Tal com presenten l’activitat, clarament fomenten el treball cooperatiu i la cohesió de grup, ja que s’organitzen en grups tant a l’hora de fer la primera recerca per tal de conèixer el mercat, com durant l’excursió al Mercat del Lleó, com per a fer el mural final. A més, també promouen el treball del grup classe a l’hora de contestar les preguntes de la xerrada sobre el projecte que duu a terme el mercat del lleó en referència a l’aprofitament de les minves setmanals, així com realitzant la sortida en si, ja que aquest tipus d’activitat estimula la cohesió del grup.
Tanmateix, l'enfocament que es fa de l’activitat d’habilitats geogràfiques permet incentivar l’interès de l’alumnat pel tema tractat, en especial, en la pràctica de la sortida, ja que es produeixen aprenentatges vivencials, per tant, significatius per a l’alumnat. També pot resultar motivadora per a l’alumnat la xerrada que se’ls farà, ja que poden interactuar amb els principals promotors del projecte, fet que els pot proporcionar molts coneixements.
Malgrat això, pensem que les preguntes que se’ls formulen tant a l’activitat de recerca, com a la de reflexió després de la xerrada, són massa tancades, i caldria plantejar-les de manera que no hi hagués una sola resposta correcta, sinó que es busqués una reflexió per part de l’alumnat on poguessin demostrar les competències que han adquirit.
​
Respecte a l’estudi d’una habilitat geogràfica, al llarg de l’activitat se’n duen a terme diverses, com ara l’ús de mapes, per tal d’orientar-se pel Mercat del Lleó, el treball de camp, mitjançant la sortida, i la recollida i anàlisi de dades, al llarg de les diverses sessions, i en especial a la sortida.
Cal destacar que totes les activitats proposades estan dissenyades i es presenten en un format que resulta atractiu a l’alumnat, mitjançant colors vius i alegres, emprant el recurs de les imatges i mostrant una presentació estructurada i clara.
​
Pel que fa a l’adequació de l’activitat al nivell de l’alumnat, pensem que és adient i que, a més, en totes les activitats es treballa de manera grupal o fins i tot amb tota la classe. Aquest fet pot facilitar la feina en cas que trobessin alguna dificultat, per tant, està ben ideada.
Per últim, generalment no conté faltes d’ortografia, tot i que en algunes ocasions trobem a faltar la presència de comes, com per exemple: ”D’aquesta manera podrem”. També hem trobat un error tipogràfic: “que hauran d'anar omplint surant la sortida”.
​
ACTIVITAT CIUTADANIA I VALORS
L'activitat de ciutadania i valors, creiem que és adequada al nivell de l'alumnat i respon a les seves necessitats. A més, pensem que s'ha estructurat correctament el desenvolupament d'aquesta a l'aula, ja que amb la quantitat d'informació que ofereixen a l'alumnat han optat per dur-la a terme durant tres sessions.
Pel que fa als aspectes d'aprenentatge de l'activitat de ciutadania i valors, pensem que tot i sé una activitat que treballa un tema molt concret, sí que ofereix a l'alumnat fomentar el pensament crític i reflexiu, ja que són els alumnes el que han de buscar la informació sobre el comerç just, de manera que els donen espais per poder crear una opinió pròpia sobre el tema i informar-se. També, donen espais de reflexió com per exemple després de llegir la lectura i visualitzar el vídeo, o bé, a la tercera sessió quan comenten els productes de comerç just que tenen a casa.
Fent referència a les estratègies didàctiques que utilitzen, podem dir que no són molt innovadores, ja que treballen a través de recerca d'informació mitjançant lectures, vídeos o bé, buscant a internet, realitzant un mural amb la recerca duta a terme a l'aula o buscant amb els productes que tenen a casa, aquesta última podria ser una estratègia didàctica més innovadora, però tot i això, segueix essent una estratègia bastant comuna. Tot i utilitzar estratègies més populars, aquestes animen als infants a participar utilitzant diferents estratègies, ja que n'ofereixen bastants al llarg de la realització de l'activitat, atenent així les necessitats de cada infant.
D'altra banda, l'activitat de ciutadania i valors, pensem que no permet connectar el tema d'aprenentatge amb els interessos o coneixements dels alumnes, ja que el tema a tractar és bastant concret i es treballa amb la finalitat de donar-lo a conèixer als infants a través d'activitats de recerca i no del propi coneixement de l'alumnat. Tot i això, les activitats es presenten de manera atractiva i ben dissenyades.
Com hem dit a l'inici, pensem que les activitats proposades són adequades a l'alumnat de cicle mitjà, ja que per exemple ofereixen un enllaç per buscar la informació necessària per realitzar les cartolines acotant així, els possibles continguts que l'alumnat pot trobar a internet i que poder no són necessaris per fer l'activitat de manera correcta, sinó que són complementaris o bé, innecessaris.
Afegir que l'activitat i la presentació d'aquesta no consta de faltes d'ortografia ni gramaticals.
28/12/2020

Grup 4: Sistema Solar
​
ACTIVITAT CIUTADANIA I VALORS: L’activitat proposada per a treballar la ciutadania i els valors creiem que està ben encaminada per desenvolupar el pensament crític i reflexiu dels alumnes. D’altra banda, pel que fa a les estratègies didàctiques d’innovació, hi ha alguns apartats que ho compleixen, però d’altres segueixen un model més tradicional, com per exemple la lectura proposada a l’inici de la sessió. Així mateix l’activitat proporciona interès i coneixement sobre el tema proposat, amb l’objectiu de captar l’atenció de l’alumnat. Tanmateix, igual que l’activitat anterior, la presentació de l’activitat no resulta gaire atractiva pels infants, deixant de banda la qualitat d’aquesta. Finalment, hi ha un molt bon treball ortogràfic i gramatical.
23/12/2020

Grup 4: Sistema Solar
​
ACTIVITAT HABILITATS GEOGRÀFIQUES: L’activitat d’habilitats geogràfiques establerta és un clar exemple de treball cooperatiu i presenta una evidència de cohesió de grup. També, han tingut en compte el grau d’interès dels alumnes, ja que prèviament realitzen una sortida al mercat municipal i una xerrada a càrrec d’un o una professional. Creiem que així motivem els alumnes. Altrament, es porta a terme un bon estudi del tema a treballar, ja que els proposen la creació d’un mapa o plànol com a conclusió dels continguts obtinguts de la sortida i la xerrada.Des del nostre punt de vista, hem trobat la presentació de l’activitat com si fos una guia pel mestre, és a dir, no ens ha acabat d’entrar pels ulls. Ara bé, un cop analitzada les propostes que han establert són d'allò més correctes. També cal destacar que l’activitat s’adequa al nivell del cicle predeterminat. Per últim, voldríem destacar que hi ha un molt bon treball ortogràfic i gramatical, a banda d’una bona presentació.
23/12/2020

Els refugiats, un fenòmen global
​
TÍTOL I PRESENTACIÓ
El títol del blog és suggerent i crida l'atenció al públic, ja que ho fa mitjançant una pregunta que provoca l'interès als lectors, i convida a qüestionar-nos si realment necessitem o no tot el que consumim. També a l'inici del blog podem trobar els autors, l'assignatura, la facultat i el nom del professorat. El blog consta de tots els elements requerits, tant de les activitats, la llista de blogs dels companys, el diari de reflexió, l'apartat per avaluar, etc. En l'apartat de presentació dels membres del grup queden clares les seves inquietuds i opinions en referència al tema treballat i donen a conèixer el que poden aportar individualment en el treball.
INTRODUCCIÓ
S'expliquen els conceptes plantejats en els anunciats de manera clara, amb les paraules adequades i pròpies de l'àmbit. A cada apartat trobem de manera ordenada i completa les diverses idees plantejades, a més, es desenvolupen els objectius proposats per a treballar a través del blog. Pel que fa al treball dels ODS, s'estableix una relació entre el tema que volen treballar en el blog i l'ODS 12, Producció i consum responsable, i els arguments estan ben desenvolupats.
​
VÍDEO DEL STORYTELLING
Pel que fa al storytelling, visualment és atractiu i estructurat, tot i això, en relació amb la informació pensem que faltaria una veu en off per fer més entenedor el contingut, ja que els nens i nenes no tindrien temps de fer la lectura. D'altra banda, creiem que el format és original, però en alguns apartats hi ha massa informació de manera que pot desmotivar a l'alumnat a llegir. Tot i això, fan referència a l'ODS 12 i el relacionen amb el tema.
ACTIVITAT D'IDEES PRÈVIES
L'activitat d'idees prèvies pensem que treballa els continguts necessaris per introduir el tema, tot i que creiem que hi ha molta informació per fer en dues sessions.
D'altra banda, el format de l'activitat és molt visual i dinàmic, però considerem que manquen més espais de participació per part de l'alumnat.
Aquesta activitat permet avaluar el nivell de coneixement de l'alumnat, i a més, en realitzar-se a través de vídeos pot motivar a l'alumnat per a l'aprenentatge del tema.
També, aquesta unitat didàctica permet connectar el tema d'aprenentatge amb els interessos i coneixements dels alumnes, mitjançant preguntes obertes que els permeten decidir la temàtica que treballaran.
Finalment, pensem que l'exercici d'idees prèvies és adequat al nivell de l'alumnat.
Pel que fa a l'ortografia i la puntuació no són correctes en alguns casos, ja que hem detectat bastants faltes d'ortografia, de puntuació i de morfosintaxi que s'han anat repetint al llarg dels apartats.
En general, ens agrada molt l'estètica del blog, i creiem que permet treballar adequadament els conceptes sobre el consum responsable.
Gisela, Maria i Gemma